Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Új szignálok II. - Dankó Rádió

2013. augusztus 27. - axeleda

A közszolgálati rádió új zenei csatornája, a Dankó Rádió tavaly decemberben indult, a Regionális Adások helyén. Ez egy nagyon egyedi tematikájú, nótazenét sugárzó csatorna. Nevét nem véletlenül az egyik legnagyobb magyar cigányprímásról, Dankó Pistáról kapta. Kívánságműsorokat, nóta-összeállításokat hallgathatunk rajta és itt szól újra a Petőfi Rádión már régen megszüntetett Jó ebédhez szól a nóta c. műsor is.

danko_radio.png

A nótahangulatot az egyik alapvető népi hangszer, a cimbalom adja. Ezen szólalnak meg az arculatból jól ismert dallamok. Balogh Kálmán cimbalomművész játssza a szignálokat.

A zenék jogtulajdonosa az MTVA és csak ismertető jelleggel készült a zenei összeállítás.

Viszonylag kevés műsora van, mindössze négy, ebből hármat sikerült elcsípnem.

Vegyünk most észre pár dolgot a szignálokat hallgatva!

Figyeljük meg, hogy egy dallamsort, többféle módon felhasználtak, többféle változat készült belőle. A Tudod-e még az én nótám és a Jó ebédhez szól a nóta c. műsorok dallamvilága csaknem egyforma, csak az egyik lágyabb, a másik erőteljesebb, szinte táncolni lehet rá.

Most már, a cikksorozat második részénél tartva, észre tudjuk venni a dallambéli hasonlóságokat a különféle rádióknál. Mint már korábban is hangsúlyoztam, rendszerben gondolkodtak az alkotók, tehát egyféle műsorhoz azonos dallamot akartak rendelni, legalább az alapvető műsoroknál. Ez néha sikerült, néha nem. A hírműsoroknál/inzerteknél jól ment a dolog. De időnként érdekes esetek fordulnak elő. A legutóbb bemutatott Bartók Rádiós reklámszignálok egyáltalán nem hasonlítanak a mostani Dankó rádiós reklámszignálokhoz. Tehát kicsit zavaros, de ha az ember nem próbál meg dallamra asszociálni, talán észre sem veszi.

Ha ismét tévéhez akarnánk hasonlítani a zenei világot, akkor a Duna TV zenéit is cimbalom szólaltatja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr485469813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása