Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A Windows XP - sok képpel

2013. szeptember 09. - axeleda

Erről a Windows verzióról igazából nem lehet semmi újat írni, annyira ismerjük. Még ma is rengeteg számítógépen fut. Érdekes, hogy egy 2001-ben kiadott Windows verzió, amelyik azóta átesett rengeteg javításon, hogyan tudott ennyire sikeres lenni? Egyébként már nem sokáig élvezhetjük zavartalanul a Windows XP élményét: jövőre befejeződik a hivatalos támogatása.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_002.png

A Windowsról tudni kell, hogy az asztali verzióknál régebben kétféle fejlesztési vonal létezett. Az egyik, a nyílvánosan vagy titokban a DOS-ra épülő vonal, ezek ismertebb tagjai: Windows 3.1, Windows 95, Windows 98. A 3.1-es verzió nem indul el a DOS parancssoros operációs rendszer nélkül, és a Windows 95 mögött is, bár az már önállóan indul, tulajdonképpen egy speciális DOS van. Az utolsó tagja ennek a vonalnak a megbukott, 2000-ben megjelent Windows Millenium volt.
A másik vonal az ún. Windows NT. Ezek a rendszerek már valódi operációs rendszerek, nem függenek semmitől. A mai verziók ezen a vonalon nyugszanak. Ismertebb tagjai: Windows NT 4.0, Windows 2000, és a most említendő Windows XP. Valamint az összes későbbi verzió, beleértve a legújabb Windows 8-at.

A Windows NT vonal tagjai eleinte vállalkozások számára és nem otthoni használatra készültek. Viszont ennek a konstrukciónak rengeteg pozitív tulajdonsága van azon kívül, hogy valódi operációs rendszerről van szó: nagyobb a memóriahasználati képesség, új típusú lemezkezelés, fejlett hálózatkezelés. Ezt szerette volna a Microsoft az otthoni felhasználókkal megkedveltetni. Így született 2001-ben a Windows XP, mely az előd Windows 2000 egy feldíszített, megszépített mása.

Három frissítés is megjelent rá. Az első csupasz verzió egyáltalán nem okozott töretlen sikert, elég beteges volt. A leghatásosabb frissítésnek a Windows XP Service Pack 2 bizonyult eddig, rengeteg javítással. Itt most a 2007-ben kiadott utolsó, Service Pack 3 kiadás következik.

Ha bekapcsoljuk a számítógépet és betölt ez a rendszer, akkor az alapbeállításnál a háttérben az Asztalon egy zöld dombot láthatunk kék éggel, alul pedig a kék színű Tálcát, a zölden virító Start gombbal. Az ikonok szép színesek. Az ablakok is jellegzetes, kék keretűek.

Mindent arra gondolva terveztek, hogy egy kezdő otthoni felhasználó ül a gép előtt és szereti a szép dolgokat. Minden színes-szagos, vidám. Az "XP" az "experience" vagyis az "élmény" szóból ered. Itt a Microsoft a felhasználói élményt akarta maximalizálni.

Hogy a felhasználói élményt feldobják, a multimédiát felfejlesztették. A Windows Media Player médialejátszóval zenét, CD-t lehet hallgatni és videót, DVD filmet nézni. Tud zenei CD számokat lemezre menteni hangfájlok formájában, illetve saját zenei CD-t is írhatunk vele.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_008.png

Windows Media Player, melyben lehet internetes rádiót is hallgatni!

Hogy a videókészítés ne csak a profik kiváltsága legyen, tartalmaz a Windows XP beépített videószerkesztőt, melynek neve: Windows Movie Maker. Itt képeket, kisfilmeket, zenéket importálhatunk, egymás mellé rakhatjuk őket, animálhatjuk, közéjük áttünéseket készíthetünk. Egyszerű címeket, stáblistákat rakhatunk a videó elejére vagy egy klipre.


Én már elég régóta szerkesztek videókat, nekem ez a program indította be a videovágó kedvemet. Jó használni, mert nagyon egyszerű, néha ma is ezt használom. Igaz, nagy filmeknél kicsit lassú, szeret befagyni, de kedves program! Sajnos nem támogatja a 16:9-es és HD formátumokat, de sebaj. A programnak létezik egy sokkal újabb verziója is, ami a Windows Essentials csomagban használható, viszont ahhoz már kevés a Windows XP.

Az internetezés terén is sok fontos alkalmazás van ebben a Windows verizóban. Az egyik a nem túl népszerű Microsoft Internet Explorer webböngésző. Itt az eredeti verzió a 6.0. Ez ma már közveszélyesen elavult, a Windows Update, a Windows saját frissítője mindenáron kiabál újabb verzióért, a legfrissebb itt a 8.0-ás verzió. Ez támogatja egy ablakon több oldal megnyitását és rajtuk fülekkel történő váltást, tud RSS-t olvasni, és fel van vértezve mindenféle biztonsági rendszerrel. Sajnos nem valami gyors és borzasztóan eszi a memóriát. Más böngészővel kiváltható. Egyébként a rendszer az ilyen alapvető programoknál számontartja, melyiket használjuk alapértelmezésként.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_012.png

Az Internet Explorer a Windows XP-ben nem távolítható el, csupán frissíthető. Frissíteni pedig muszáj!

A másik internetes alkalmazás, a beépített levelezőprogram, az Outlook Express. Ennek csak annyi köze van a Microsoft Office-ban megtalálható nagytudású Microsoft Outlook programhoz, hogy ez is levelezőprogram, de semmi több! Viszont gyors, egyszerű, szerethető. Én is évekig használtam. Sokáig a Microsoft Internet Explorer része volt, már régen nem fejlesztik. Van helyette más: Windows LIve Mail.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_014.png

Az Outlook Express levelezőprogram, az Internet Explorer része.

Aki szeret chat-elni, üzengetni, az valószínűleg ismeri azt a szót, hogy MSN. Windows XP-ben is van, Windows Messenger néven. Nagyon sok változata megjelent már azóta, sok néven futott. Ma már nem fejlesztik tovább, amióta a Microsoft felvásárolta a konkurens Skype-ot, és azt javasolja helyette.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_011.png

Az MSN egy régi, kezdetleges változata

Sok játék van az XP-n, köztük internetesek is. A klasszikus Passziánsz, Aknakereső stb. programokon kívül van itt például internetes kártyajáték, vagy internetes Ostábla is. Még mindig nem jöttem rá, hogy tényleg ül-e valaki a másik oldalon, vagy csak szórakoznak velünk és egy gép játszik.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_017.png

Ostábla játék

Az alapvető alkalmazás a Sajátgép vagy Windows Intéző, a fájlkezelő program. Ez is fel van díszítve mindenféle széppel. Meg tudja jeleníteni a fájlokat kis képecske, miniatűr formájában, ad róluk rövid tájékoztatást, a képeket tartalmazó mappák többféle formátumban láthatók. Van beépített képnézegető program, ami diavetítés formájában le tud vetíteni egy teljes mappát. Az Intéző tud CD-t is írni! Sajnos DVD-t még nem, azokat csak olvasni képes.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_001.png

Külön helyen tárolhatjuk a fényképeket, a videókat és a zenéket

A beépített fájlkeresőnél egy kutya ad tanácsokat, aki lebutított lépések formájában kérdezget, mit akarunk, hol akarunk keresni. Inkább csak bonyolult lett. A kutyus aranyos, de nem sokat segít, jó, hogy kilőhető!

Nagyon fejlett súgórendszer van, mindent megtudhatunk, sőt Távsegítséggel távoli ismerősöket faggathatunk, ő mit tud segíteni. Sok minden elég reklámszagú, de aránylag segítőkész a Súgó.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_013.png

Sok-sok hasznos és nem olyan hasznos információ és elképesztő sok reklámszöveg.

Az alapvető kellékek mellett van még a billentyűzet nélküli gépekhez Képernyő-billentyűzet, gyengénlátóknak Nagyító, és Narrátor (angolul), azaz egy program, ami felolvassa a képernyőn látható üzeneteket, mezőket.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_020.png

Ha tabletet vagy érintőképernyőt használunk, jól jön ez a program.

A Windows XP képes arra, hogy egy távoli gépet, ami épp be van kapcsolva, el lehessen érni grafikusan, ablak formájában úgy, mintha az adott gépen ülnénk. A Távoli Asztali Kapcsolat program segítségével tehető ez meg.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_016.png

Ez már a Service Pack 3-mas változat, mely támogatja a Windows Vista-t is.

A Rendszer-visszaállítás program az operációs rendszert egy korábbi, elmentett állapotába tudja visszahozni, ha a jelenlegi működésképtelen. Ilyenkor a programok, a beállítások visszaállnak. Nem ez a legkényelmesebb módja a rendszer helyreállításának, mert itt aztán tényleg szinte minden visszaáll, de azért hasznos.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_019.png

Rendszervisszaállítás program. Minden szoftvertelepítés után automatikusan létrejönnek visszaállítási pontok, azok közül is választhatunk, vagy mi is készíthetünk egyet..

A Vezérlőpultban több fontos elemet kell megemlíteni. A Megjelenítés ikonnal a színeket, grafikai megjelenéseket, felbontást állíthatjuk. A Windows XP dizájnja szabadon variálható, ez az első verzió, ahol témákat használhatunk! Ezekkel egészen különleges ablak- és ikondekorációkat jeleníthetünk meg, a legizgalmasabb képi megjelenésekkel. Régebbi Windowsokban jóformán csak a színeket lehetett beállítani.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_005.png

Háromféle színtéma van erre a dizájnra: az eredeti kék, ezüstszínű és aranyszínű/olajzöld.

A Rendszer pontban megleshetjük a Windows aktuális verzióját, illetve számos alapvető rendszerbeállítási funkció van benne.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_006.png

Rendszer tulajdonságai. Ez már a harmadik fő frissítéssel ellátott Windows verzió.

Az Automatikus frissítések biztosítják, hogy a Windowsra mindig a legújabb hibajavítások kerüljenek. Lehet bosszankodni amiatt, hogy folyton felugrik, hogy frissíteni akar és újra kell indítani a gépet, de inkább legyünk hálásak érte.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_007.png

Alapszintű biztonság. Egyébként a Windows XP már figyeli, ha nincs vírusírtó szoftver telepítve és sürgeti az installálást.

Fontos, hogy a Windows operációs rendszert egyszerre több felhasználó használhatja, a Felhasználói fiókok ikon segítségével itt beállíthatjuk őket, jelszavat rendelhetünk hozzájuk, újakat vehetünk fel, sőt kis képecskét rendelhetünk minden felhasználóhoz.  Bejelentkezéskor és felhasználóváltáskor közülük választhatunk jellegzetes kék hátterű képernyőből.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_026.png

Szinte mint egy játékprogram!

A Windows XP-re írt szoftverek száma kimeríthetetlen! Az elmúlt 13 évben rengeteg gyűlt össze, és csak igen lassan kezdenek a gyártók elhatárolódni ettől az igen régi Windows verziótól. Szoftverek írására a sokféle programnyelv mellett kíváló a Microsoft Visual Studio, melyből ingyenes változat is van, található benne Visual Basic, C# vagy C++ és grafikus szoftverek is írhatók vele. A Microsoft Office is többféle változatban megjelent rá. Profi alkalmazások sora, például Adobe Photoshop. Én használom még a Sony Vegas videoszerkesztő programot és az FL Studio zeneszerkesztőt. Rengeteg játék jelent meg rá, komoly videójátékokig bezárólag.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_021.png

Word 2007

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_022.png

Visual C# Express 2010

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_023.png

Sony Vegas 10 videóvágó

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_024.png

FL Studio 10 zeneszerkesztő

Számos variáns van még: jelent meg Tablet számítógépekre, tévékre optimalizált, gyengébb számítógépekre átírt, ún. "Starter" változat, utóbbit leginkább a fejlődő országok számára szállították. Végül de nem utolsósorban ipari célokra kitalált, bankautomatákba, beépített gépekre szerelt, "Embedded" változat.

A Windows XP szerver gépekre készített variánsa még a Windows Server 2003.

Még mindig nehéz megválni tőle, pedig sokkal modernebb változatok jelentek meg azóta. Jelen pillanatban talán a Windows 7-ről lehet azt mondani, hogy képes leváltani ezt az örök verziót.

Winxp legjobb [Fut] - Oracle VM VirtualBox_033.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr255485123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása