Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Windows 8.1 - a váltás!

2013. október 21. - axeleda

Avagy: mit várhatunk el a vadonatúj Windowstól?

Az új operációs rendszer, a Windows 8.1 pénteken jelent meg a boltokban. Aki rendelkezik eredeti Windows 8-cal, az ingyen frissíthet az újra. Az új rendszert én is feltelepítettem; a következő cikk azt mutatja be, mik a főbb újdonságok. A „régi” Windowsról is lesz majd egyszer szó részletesebben.

winver.pngHivatalos verziószám: Windows 6.3!

Nemrégiben lett egy új laptopom, amelyre előtelepített Windows 8-at raktak. Aztán ugye olvastam csütörtökön a hírt: letölthető a Windows 8.1, és aki akarja, és van 8-asa, az ingyen letöltheti rá az újat. Megragadtam hát az alkalmat és még az este felraktam!

A frissítő telepítés elvégezhető a Windows Áruházból néhány kattintással. Nekem elég hosszú ideig tartott a frissítés, több mint két órámba tellett, utána még néhány fontos dolgot megkérdezett tőlem, de általánosságban egyszerű volt feltenni.

Az új Windowsról azt kell tudni, hogy a Windows 8 feljavított változata, leginkább a grafikus felületben vannak változások. Nem jelent olyan nagy ugrásszerű különbséget, mint a Windows Vista esetében a Windows 7, nem is ez volt a cél. Valahol a Service Pack csomagok és a teljesen új kiadások közt lehet elképzelni a fejlesztés nagyságát. Az új tendencia az, hogy mostantól évente jelenik meg új operációs rendszer, és kisebb léptékkel frissítenek.

A Windows 8-ban a legnagyobb felháborodást az új felület keltette: a Kezdőképernyő jelenti a fő kiindulási pontot a csempékkel, nincs Start menü, se Start gomb, az asztali alkalmazásokat kicsit bonyolult elérni, böngészni. Kétpólusúvá vált az egész operációs rendszer: van egy tabletes felület illetve egy desktop felület, a kettő közti átjárás néha elég zavaros.

A 8.1-ben sok kényelmetlen dolgot átvariáltak. A Kezdőképernyőt már nem kötelező használni! Helyette megoldhatjuk, hogy indításkor rögtön az Asztal jelenjen meg.

A tálcán ismét van Start gomb! De ez nem a Start menüt jeleníti meg, hanem a Kezdőképernyőt, viszont ott találunk bal alsó sarokban egy kör alakú gombot, amivel az összes feltelepített alkalmazás megjelenik egyszerűen, felsorolva. Régebben a Windows 8-ban az egérrel a bal alsó sarokba kellett menni, és akkor egy alapesetben elrejtett Kezdőképernyő gombbal lehetett hasonló hatást elérni, illetve a Keresés gombbal lehetett tallózni az alkalmazások közt.

startbutton.png

A Start gombra jobb egérgombbal kattintva előjön egy hasznos helyi menü, sok rendszerbeállítási lehetőséggel. Ilyet a Windows 8 is tudott, de ugyanitt most már le is lehet állítani vagy újraindítani a rendszert.

Megjelent néhány új alkalmazás: például teljesképernyős számológép, hangrögzítő, hírolvasó, súgó. Ezeket már nem kell feltétlenül az asztali felületen keresztül elérni vagy letölteni hasonló szoftvereket külön-külön más forrásból. Változás van még a Gépház nevű beállítóprogramban: nagyon sok új funkció érhető el, beállítható pl. a képernyőfelbontás is. Sok helyen kiváltja a Vezérlőpultot.

pcsettings.pngMost már nem kell komolyabb dolgokért a Vezérlőpultba menni,
mert nagyon sok minden megtehető a Gépházban is!

A teljesképernyős áruházas alkalmazások egymás mellé, alá tehetők.

sndreccalc.pngÚj alkalmazások: Hangrögzítő, Számológép.

Még egy grafikai trükk: ha nem akarjuk, hogy a Kezdőképernyő másfajta hátterét használjuk, beállíthatjuk az asztal hátterét a számára.

taskbarprop.pngA Tálca tulajdonságainál új lehetőségek a Kezdőképernyő beállításaihoz.

start2.pngÉs a végeredmény: a Kezdőképernyő az Asztal hátterével!
Az "Asztali háttér megjelenítése indításkor" jelölőnégyzetbe kell pipát tenni.

Sok minden viszont alig vagy egyáltalán nem változott, pl. a kellékek, vagy a rendszereszközök. Egy-két finomhangolás azért van, a Számítógépet átkeresztelték „Ez a gép”-re, és a SkyDrive nevű internetes tárhely szolgáltatás beolvadt a rendszerbe.

Én pillanatnyilag ennyi változást tapasztaltam, rosszra nem kell számítani, csomó javítás és finomhangolásról van szó, ugyanakkor nem kell senkinek sem szorongania amiatt, mert esetleg még a régi Windows 8 fut a gépén. Nagyon lényeges változások nincsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr175591462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása