Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A nagy vízválasztó - Office 2007

2013. szeptember 27. - axeleda

A Microsoft Office 2007-es verziója nagy változásokat hozott az irodai szoftvercsomagnál. Új kezelőfelület lett, számos internetközeli funkció bekerült, valamint sokkal finomabb, igényesebb kiadványok készíthetők.

winword.png

Microsoft Word

A legnagyobb változás, hogy a legfontosabb programok, a Word, az Excel és a PowerPoint menük és eszköztárak helyett ún. menüszalagot használnak. Itt egybeolvasztották a menük és eszköztárak funkcióit. A lapfülek a menük, és az abban rejlő színes gombok és mezők a menüpontok. Ez a nagy változás a kezdetekben nagy vitákat váltott ki. Előnye, hogy látványos, minden kéznél van, hátránya, hogy nehéz lehet megszokni és - legalábbis itt - nem igazán testreszabható.

Van még a bal felső sarokban egy Office gomb, ez rejti magában a fájlfunkciókat, illetve az alapbeállításokat.

Tőle jobbra fent van még egy kis eszköztár, ún. gyorselérési eszköztár, ami viszont szabadon variálható, új gombok vehetők fel és távolíthatók el. Ezt az eszköztárat a szalag aljára is tehetjük.

A szalag összecsukható, így kis kevés helyet foglal el, szinte teljes képernyős hatást keltve.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_13_17.png

Szalag összecsukva.

Fontos változás történt a rajzfunkcióknál is. Az Excel, a PowerPoint programokban térhatású, árnyékot vető, fénylő, csillogó-villogó, tetszőleges színösszeállítású alakzatok készíthetők! Sokkal jobban testreszabható a megjelenés. A képeknél is keretezhetünk, térben forgathatunk, effektusokat használhatunk. A Wordben kimaradt ez a továbbfejlesztett rajzolás, ott a régi, Word 2003-ból megszokott rajzfunkciók vannak. Viszont a képek ott is szabadabban testreszabhatók! Furcsa.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_16_36.pngSok grafikai lehetőség.

A WordArt címek mellett ún. SmartArt ábrák is készíthetők, szervezeti diagramok, halmazábrák, Venn-diagramok, piramisok, különféle lépéseket bemutató rajzok készíthetők.

Új beépített Egyenletszerkesztő is van, a Microsoft Equation Editor 3.0-át leváltva.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_25_07.png

Képletszerkesztés. Nem kell hozzá külsős szoftver!

Az új Office új fájlformátumokat használ. Alapból doc helyet docx, xls helyett xlsx ppt helyett pptx formátumban ment. Ezek a fájlformátumok XML alapúak és ZIP-be csomagolt fájlokat takarnak. Tehát ha egy .docx fájl kiterjesztését megváltoztatjuk .zip-re, és kicsomagoljuk, akkor megnézhetjük, mi van a fájlban! XLS alapú szövegeket és néhány mappát találunk, képekkel, objektumokkal! Ezt a régi doc, xls, ppt formátumoknál nem tehettük meg, mert azok bináris típusúak.

Most vegyük sorra programonként a legfontosabb változásokat!

A Word 2007 rá kíván minket szoktatni arra, hogy használjunk stílusokat. Éppen ezért a Kezdőlapon fülön könnyen láthatók és állíthatók a stílusok. Ezek azért jók, mert megadják a dokumentum szerkezetét. Tudni fogjuk, hogy mi a cím, mi az alcím, mi a szöveg. Egyszerűen lehet tartalomjegyzéket, tárgymutatót készíteni, nem kell mindent kézzel bevinni. A stílusok dizájnja szabadon és egyszerűen változtatható, sok szép megjelenés van. Az Office 2007 két alap betűtípusa a Calibri és a Cambria.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_33_45.png

Már nem a Times New Roman és az Arial dívik.

Minden kéznél van, könnyű színt beállítani, helyesírást ellenőrizni, keresni, szerkezetet változtatni. Korrektúrázható a dokumentum és körlevél is könnyen készíthető. Alul az állapotsortól jobbra a méret és a nézet egy kis csuszkával könnyen variálható.

A Microsoft Office 2007-ben is van Visual Basic for Applications makrókészítő programnyelv. Fontos, hogy a makrókkal ellátott dokumentumoknak saját kiterjesztése van: docm, xlsm, pptm. Alapból a fájlok nem tartalmazhatnak makrókat és az Office mindig figyelmeztet, ha van bennük, és nem nagyon szereti az digitális aláírás nélkül ellátott makrókkal felszerelteket. Pedig aláírást nem lehet csak úgy szerezni!

Screenshot - 2013.09.01. , 13_35_39.pngVisual Basic makrónyelv.

A súgó alapból az internetet használja. Nincs se gémkapocs, se labda, se cica! Hiányzik a régebbi verziókból megismert Office Segéd!

Screenshot - 2013.09.01. , 13_40_29.pngSúgó. Az internetről tölti le a legfrissebb anyagot.

Az Excel programban felgyorsították a diagramkészítést! A diagramok változatos grafikával láthatók el. A különféle képletek beírását mindenféle lenyíló lista, súgó segíti.

szumma.pngAz Excel képletbevitel közben segít.

A szűrést, korrektúrázást, adatok elemzését is változatos funkciók teszik könnyebbé. Feltételes formázásnál mindenféle háttérgrafikák, oszlopok, kis ikonok jeleníthetők meg a cellákban.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_47_30.pngFeltételes formázás kis képekkel.

A PowerPoint program új tervezősablonokat használ. Az animációk és az áttünések egy helyen látványosan jelennek meg a szalagsávon, így könnyű variálni. Itt nagyot dob a használhatóságon a szalag!

ppt.pngÁttünés és animáció néhány kattintással.

Az Access adatbáziskezelő a régi verziókhoz képest teljesen megváltozott! Indításnál felajánl letölthető adatbázis sablonokat. Automatikusan a táblák szerkesztésével kezd. Könnyű új mezőket feltenni, törölni, rekordokat variálni. Mindennek alapjai a táblák. Amikor ürlapot vagy jelentést hozunk létre, akkor is alapból a táblákból kínál fel. Az internetes kapcsolat is erős, lehet weblapként adatbázist menteni.

Screenshot - 2013.09.01. , 13_57_05.pngAccess. Nem profi adatbáziskezelő, de otthoni használatra jó.

Az Outlook levelező és szervező program alapból nem használ szalagot, itt menük és eszköztárak vannak. De üzenetírásnál van szalag! Mindenütt felbukkannak új dizájn elemek, így pl. a naptár is modern felületet kapott.

outlook1.pngOutlook, mellyel naptárat is lehet vezetni. A dizájn még a klasszikus eszköztáras!

Van még néhány alkalmazás. Az OneNote jegyzetszerkesztő lapokra bontva próbálja elektronikus jegyzetfüzet hatását kelteni. A Microsoft Publisher kiadványszerkesztő nagyon előtérbe helyezi a letölthető sablonokat. A régi típusú rajzeszközök vannak, de sok kényelmi funkcióval ellátták a programot. Megtalálható a szoftvercsomagban az InfoPath ürlapkitöltő.

mspub.pngPublisher kiadványszerkesztő.

Ez az Office verzió elég stabil. Sajnos viszont érződik rajta, hogy nem igazán lett kész. Hol vannak szalagok, hol nincsenek. Hol lehet új rajzeszközöket használni, hol nem lehet. A 2010-ben megjelent verzió más sok mindent orvosolt azóta. Az időnként még most is szokatlan felületet leszámítva ez egy használható Office változat.

(Jelen cikk nem minősül reklámnak! Ez csak egy összefoglaló.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr395536751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása