Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A nemzet főtere kocsik nélkül

2014. március 15. - axeleda

Elkészült a Kossuth tér. Március 15-től lehet szabadon használni a főváros egyik fontos helyét. Az ünnepnapon nagyon sokan meg is nézték, keringett a tömeg, láthatták az új szemlélet alapján kialakított parkot. Az itt áthaladó 2-es villamos is új pályát kapott, de csak vasárnaptól lehet járni vele a teljes vonalon.

P3158454.JPG

A szerző felvételei!

A legeslegjobb mozzanat az, hogy teljesen ki lettek szorítva az autók! Új, nagy füves területek keletkeztek, hatalmas szabad részekkel. Bokrokat növényeket is ültettek. A fák száma sajnos lecsökkent, de nem vészes mennyiségben. Úgy alakítottak ki mindent, hogy ne csak a turistáknak kedvezzenek, hanem tüntetéseket is lehessen itt szervezni.

P3158466.JPG

P3158475.JPG

A Parlament tér felöli homlokzata teljesen megújult és már nincs a beszürkült, kopott fal. A tér közepén egy hatalmas köves rész van. Így üresen a kő nagyon kopárnak néz ki és lehet hogy nyáron borzalmasan meleg lesz itt, de reméljük nem lesz sokat így! A sínek felől van egy kis tó, ez egy kicsit "hűti" majd a levegőt.

P3158478.JPG

Az Országházzal szemben, jobbra egy teljesen új, fehér mészkő Kossuth-szobor kapott helyet, ami, mint megígérték a régi szobor alapján készült.

P3158474.JPG

Már most nagyon sokan álltak sorba a Parlamentet belülről is megnézni. Egyébként a tér felújításának része volt még, hogy elkészítettek egy földalatti látogatóközpontot, de ezt még nem lehetett megtekinteni, mert le volt zárva. Viszont közvetlen kapcsolata lesz majd a Házzal! Így lehet hogy később már nem a téren fognak kígyózni a sorok, hanem a látógatóközpont bejáratánál!

P3158493.JPG

A villamospálya felújításánál felbukkantak olyan képek, melyen a vezetéktartó oszlopok akasztófának néznek ki. Ilyenek végül nem lettek, és ráadásul keletkezett egy új megálló a 2-es villamos számára, amelyikről a látogatóközpontot lehet megközelíteni.

P3158485.JPG

P3158455.JPG

Szép lett a tér és látszik, hogy történnek fejlődések a fővárosban! A Ferenciek tere átadása is megtörtént, és most már a négyes metró felszíni munkáival is lassan elkészülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr905861885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása