Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Fogaskerekű - oda régivel, vissza újjal

2014. augusztus 18. - axeleda

Amíg Pesten a kisföldalatti városi vasutas érdekesség, addig Budán a fogaskerekű. Nosztalgiamenet alkalmából mentünk vele egy kört.

Furcsa alkalom a kedd délután, de ez az egyetlen szabad napunk volt. Villamosról átszállva a Városmajornál már várt minket a zöld színű nyitott nosztalgiakocsi, az itt közlekedő első svájci vonatok hű mása! Sietni kellett, mert már majdnem tele volt, de még sikerült nosztalgiajegyet váltani hogy felférhessünk rá.

megy a noszta fogas4.JPG

A fogaskerekű 1874-ben indult és eredetileg gőzüzeműnek építették. Ez az egyetlen nosztalgiakocsija az üzemnek, ép gőzmozdonya nincs. Ezért egy kicsit viccesnek tűnő eljárással, hátulról tolt minket egy "mai" piros motorvonat. Azért csak idézőjelben mai, mert azért egy 1973-ban gyárott kocsira ilyet mondani... de az élmény megvolt! Egy nagyon kicsit most úgy érezhettük magunkat mint az 1800-as évek végén közlekedő villatulajdonosok és a századeleji villalakók.

megy a noszta fogas1.JPG

Időközben leszállni nem lehetett - nem volt kinek felszállni, tömve volt a vonat! A Széchenyi-hegyre felérve a szerelvény kis állás után visszaingázott. De mi egy fricskával úgy döntöttünk, hogy egy piros vonattal megyünk vissza. Annyira ritkán járunk arra, legyen már egy kis változatosság is!

DSC_0366.JPG

A 60-as villamos pedig szépen, komótosan levitt Városmajorba. Addig is megfigyelhettünk egy újítást: a mindenhova telepítendő FUTÁR-utastájékoztatást. A régebbi kijelzőket illesztették az új rendszerbe, csak a beszéd teljesen új.

DSC_0367.JPG

Történnek tehát aprócska fejlesztések ezen a vonalon, de ettől függetlenül sajnos az állapotok válságosak. A pálya rossz, a kocsik is elöregedettek, bár jó állapotban vannak.

DSC_0372.JPG

A vonal régóta vár egy felújításra. Már csak a városmajori átszállás miatt is: a fogaskerekű most szigetüzem. Nem csatlakozik semmihez, elvan magában, nincs vágánykapcsolata villamosvonalakkal. Emiatt a forgalom kicsi. Papiron tervben van a felújítás és úgy hírlik, teljes átépítésről lesz szó. Valódi villamos lehet belőle a közeljövőben, legalábbis fogaskerekű villamos, amire a Széll Kálmán téren lehet átszállni és kivisz egész Normafáig. Azt hogy mikortól, egyelőre nem tudni.

DSC_0370.JPG

Addig, aki csak teheti, használja ki a lehetőséget és utazzon fogaskerekűvel, már csak azért is, mert már nem sokáig mehet vele ebben a formában!

Köszönjük a nosztalgiamenet szervezését!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr346601153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása