Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Végre új vili! De már megint miért nem magyar...

2015. február 13. - axeleda

Egy két nappal ezelőtt jelent meg a BKK Facebook lapján, hogy elkészült az első pesti spanyol-baszk CAF villamos! Gyönyörű kívül belül, szép sárga, alacsonypadlós, légkondis, csak jönne már! De miért nem magyar? Ezen marakodnak azóta is a kommentelők - akiknek alapból nehéz kedvére lenni.

10957745_820923204632836_1455057111277800755_n.jpg

Folytatom a jó dolgokkal: márciusban közel tíz éves kihagyás után ismét érkeznek új villamosok Budapestre. Negyvenhét darab készül és még sok-sok szerződéses opció vár ránk. Lesz hosszú és rövid, a hosszú az 1-esre, a rövid a 3-masra várható.

A "rossz" az, hogy igen, Spanyolországból. Már megint külföldről! Mit pénzeljük mi a külföldet? Biztos már megint valami durva mutyi, mi? Itthon meg nincs munkahely!

Ha ilyen egyszerű lenne a történet! A valóság az az, hogy szigorú, európai uniós szabályokkal nem ütköző tendert kellett kiírni, hogy egyáltalán felmerüljön a villamosbeszerzés vágya! Komoly verseny volt, van, amin mi magyarok sajnos nem tudtunk részt venni mert nincs mivel. Nincs nagy Ganz-Mávag, nincs nagy Rába! Kisebb-nagyobb Kft-k vannak, amik legfellebb felújítani képesek, esetleg alkatrészt gyártani. Arra nem lehet várni, hogy majd egyszer pár év múlva kifejlesztenek egy új villamostípust, melyből egyszercsak eljön a magyar villamosparadicsom, a kánaán. Így legalább az az öröm lehet, hogy az utolsó tíz darab villamos itthon, a Dunakeszi Járműjavítóban lesz összeszerelve.

Alapból aggasztó a hozzászólók hozzáállása, stílusa, udvariatlansága. De nem ez az első beszerzés, amin megy a siránkozás azzal az ürüggyel, hogy "Miért nem magyar"? Legalább hazafiasságnak lehetne ezt nevezni, de azt hiszem, megint csak a politikai undor, a gyűlölködési hajlam, a hangulat veszi rá őket.

Hogy arról már ne is szóljak, hogy valaki szóvá tette, hogy a villamos mellett mit keres az a kis lépcsőcske, tán az lesz a fellépő hozzá? Nem, nem, az ide, a gyárba való, hogy ne kelljen feleslegesen peronokon fel-le kószálni a csarnokban.

Lesz még sírás-rívás majd, mikor megérkezik az első nem magyar trolibusz meg az első nem magyar VT Arriva busz, de van egy olyan érzésem, hogy se a fogaskerekű, se a kisföldalatti, se a HÉV nem lesz új magyar járművekkel ellátva. Jó, valóban kellemetlen érzés, de ezt a világot éljük és higgyjük el, ez nem csak Magyarországon van így! Csehek, románok, németek stb. mind-mind kénytelenek tendereket indítani és megvenni a számos nem nemzeti eredetű járművet! Nem bűnből, hanem bürokráciából és szabad versenyből teszik ezt. Nekünk dupla verés jár minden EU-s szabály be nem tartásáért, miért pont mi ne tennénk így?

A BKK is csak azt teszi, amit éppen tud. Nem hazaárulás a szabad verseny.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr357156539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása