Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Az Asztal, a Tálca és a Start menü harmoniája

2013. augusztus 09. - axeleda

Hatalmas megújulást jelentett a Windows verziók sorozatában az 1995-ben megjelent Windows 95. Ebben a változatban jelent meg ugyanis a mai verziókra jellemző arculati elemek, az Asztal és a Tálca. Fejlődést hozott hálózatkezelés terén, erre a változatra íródtak rohamosan az első webböngészők és e-mail programok. Hardver telepítés terén az ún. Plug and Play támogatás adott nagy segítséget és ebben a verzió tudja először az USB meghajtókat kezelni.

clip_image001

A Windows, az Asztallal, lent a Tálcával és a Start gombbal. Ma már ez természetes, akkoriban ez volt maga az újdonság!

Az már biztos, hogy a Windows történetében az egyik legnagyobb ugrást ez a verzió jelentette. Nem volt hiába az az erőteljes reklámkampány, ami annak idején megelőzte. Könnyebb telepítés, használat, gyorsabban futó programok, jobban futó DOS-os játékok, nagyobb teljesítményt követelő szoftverek. Nagyobb multimédia, audio és video támogatás is lett.

Ez a Windows már magától is elindul a régebbi verzióktól eltérően, és egy valódi operációs rendszer illúzióját kelti. Ha betöltött, a mai verziókra jellemző Asztalt láthatjuk, amin különféle programok ikonjai láthatók tetszőleges elrendezésben, illetve a Tálca, melyen a Start menü gombja van és ahonnan a programokat indíthatjuk, illetve az aktuális programok között válthatunk. Jobboldalt pedig az aktuális idő és néhány rendszerikon (például a hangerőbeállítás) van. Tehát gyakorlatilag csupa ismerős jelenség. Ez volt akkoriban az újdonság, de még akkor sem gondolták, hogy ennek a mai napig nyoma lesz a mostani Windowsokban is. Akkora lett a sikere!

clip_image002

A Start gomb itt egy menüt rejt magában, sok előtelepített programmal.

Az Asztalon van a Sajátgép nevű fájlkezelő program ikonja. Ezen a lemezmeghajtókra léphetünk be, illetve mappákban, fájlokban keresgélhetünk, törölhetünk, átnevezhetünk, másolhatunk, áthelyezhetünk, akár egérrel is. Itt vannak az ismert vágólapi funkciók (CTRL+X, CTRL+C, CTRL+V) . Ebben a Windowsban jelent meg a látványos, beszélő "Mappa" fogalma a korábbi "Könyvtár" helyett (angolul Folder és Directory).

clip_image003

A Sajátgép. Alapból minden mappának külön ablaka nyílt.

A Vezérlőpult kényelmes lehetőséget biztosít különféle alapbeállítások megváltoztatására, minden egy helyen van: billentyűzet, egér, színösszeállítás beállítása. A drivereket egy ún. Új Hardver Hozzáadása varázsló segítségével lehet telepíteni, mely lépésről lépésre segít a meghajtó telepítésével. Ez képes automatikusan felismerni újonnan csatlakoztatott eszközöket is. A Windows 95 már támogatja az ún. Plug and Play eszközöket, az egeret, a billentyűzetet vagy a hangfalat bedugás után nem kell folyton telepítgetni, hanem azonnal működnek is (jobb esetben). A Programok Hozzáadása ikonnal programokat lehet telepíteni illetve az aktuálisan telepített programokat törölni, illetve Windows funkciókat ki-bekapcsolni.

clip_image004

A Vezérlőpult, és a színbeállítás, háttérkép beállítás, felbontás beállítás.

clip_image005

Itt lehetett programokat törölni, funkciókat ki-be kapcsolni, és DOS-os floppys indítólemezt írni arra az esetre, ha bedőlt volna az operációs rendszer.

clip_image006

Új Hardver Hozzáadása Varázsló. Ezzel lehetett drivereket telepíteni. Jobb esetben megvolt az adott eszközhöz a Windows saját telepítő lemezén, rossz esetben lemez se volt rá, úgyhogy időnként sok időt tölthetett előtte az ember. De legalább intelligens volt, és sok mindenben segített.

A mai kellékek ismerősek lehetnek a későbbi Windows verziókban. Ilyen például a Jegyzettömb és a Számológép. Ebben a verzióban jelent meg a WordPad szövegszerkesztő és a Paint rajzolóprogram. Van benne egy elég egyszerű zenelejátszó, ami még nem a mai Windows Media Player és viszonylag kevés formátumot támogat; illetve külön CD lejátszó!

clip_image007

A Paint, egy Windows háttérképpel.

clip_image008

A WordPad, egy egyszerű grafikus szövegszerkesztő.

clip_image009

Ebben a Windowsban nem volt egységes zene-, CD-DVD- és videolejátszó, azaz nem volt Windows Media Player. Volt helyette külön CD-lejátszó, és Médialejátszó.

A Hangrögzítő ebben a verzióban megjelent változata sokkal okosabb, mint ami a későbbi Windows Vista-ban vagy Windows 7-ben megjelenő: lehet vele vágni, gyorsítani, lassítani, megfordítani, visszhangosítani, hangosítani-halkítani, minőséget állítani! Tömörítetlen ".wav" formátumban tud menteni. Nagyon szerettem használni! Egyszerű volt! Ezt a programot használtam sokáig, mikor mikrofonba beszéltem, hobbiból rádiókat csináltam, saját zenéket rögzítettem. Erre fogják magukat, és az új Windowsokban lecserélik erre a mostani fapados, csak rögzíteni képes kis programra... nagy hiba volt! Most már nem tudom használni, kénytelen vagyok mindenféle innen-onnan letölthető ingyenes, néha elég megbízhatatlan cuccokkal rögzíteni.

clip_image010

A Hangrögzítő ezen verziója nagyon sok Windows-ban fellelhető volt.

A hálózatkezelés is fejlődött, megjelent az Internet. Erre a Windowsra jelenik meg először a Microsoft Internet Explorer nevű webböngésző. Az Internet Explorert annyira nem kedvelők körét megnyugtatva, akkor is volt már más webböngésző is erre a Windowsra, például a Netscape Navigator. Van még beépített e-mail kliens is. Egyszóval a mai igényeknek már többé-kevésbé megfelel a rendszer.

clip_image011

Az Internet Explorer, ha nincs internet.

A Windows 95-öt már elég egyszerű telepíteni, egy CD-n van minden.

Már számos ma ismert szoftver megjelent rá: Office, benne a Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access programokkal; Adobe alkalmazások, rengeteg programnyelv, zeneszerkesztő, video vágó és komolyabb játékok.

A programok jó esetben már nem fagytak le úgy, hogy újra kellett miatta indítani a gépet. A DOS alkalmazások és játékok remekül futnak rajta.

A Windows 95 némi hiányosságát pótolta az 1998-ban megjelent, még jobb játéktámogatással és hálózatkezeléssel rendelkező Windows 98.

Nagyon tömören, röviden összefoglalva: ez a Windows 95 mai szemmel nézve, durván fogalmazva egy nagyon csupasz, buta Windows 7. Igazából, ami ebben a rendszerben volt, bőven elég lenne ma is, legfeljebb néhány funkció lehetne kicsit okosabb (is).

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535457533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása