Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Így lesz a Moszkvából Széll Kálmán tér - kezdődik a felújítás!

2015. január 12. - axeleda

Jövő hét hétfőn indul a Széll Kálmán tér felújítása és fokozatosan véget ér a "Moszkva tér" hangulat. Három éve még csak nevet változtatta, de jövő nyárra egy új köztér köszönt ránk. Végre!

szell_kalman_120130604-20111-1oyvj8n_original.jpg

A terveket is megfigyelve, láthatjuk hogy igazából egy alapos rendbetételről van szó. Eltűnik az aszfalt és megjelenik a térburkolat. Kinyílik a tér, több lesz a járható terület, zöld is települ. A felesleges vagy már zavaró tárgyak, pl. sín-hurok vagy bódék, eltűnnek. Az ilyen-olyan műanyag, festett valamik, gerilla-akciókból maradt tárgyak is áldozatul esnek a felújítással. Amúgy is csak egy kényszer-megoldás volt a szürke terület egy kicsit színesebbé tételére.

A M2-es metró harmonika-tetejű kijárata is kinyílik. Sok-sok fényhatás segíti az esti élményt és a Kossuth térhez hasonlóan vízpárologtatók szolgálnak hűsítésre a meleg nyári napokon. Átjárók épülnek, akadálymentesítenek és rendezik a villamospályákat. A megállók tetőt kapnak. Ezen a téren keresztül haladnak át majd a Fonódó villamos járatai is. A Fogaskerekű a közeljövőben ezen a téren fog végállomásozni, ő is kap helyet. A buszvégállomások is rendezettek lesznek. Hogy az óra alatti találkákat ezentúl hol tartják majd... állítólag már nem a régi óránál.

madartavlat2-ii-utem.jpg

Nagyon sokat vártunk már erre! Eleve tolódott a felújítás, bonyodalmak születtek. A lényeg, hogy az új tér pofás lesz! Egy kicsit talán túl szürke és kevés a zöld. Nagyok lesznek még mindig a távolságok, esőben, hóban nem lesz túl kellemes még mindig gyalogolni. Összevisszaság viszont már nem lesz. Az ember nem fut el olyan gyorsan undorral a tér elől, ha át akar szállni.

A kiírt pályázatok között voltak persze merészebb megoldások, jobbnak mondott tervek is. Például többszintű végállomás, lift a metróba, Volán pályaudvar bevitele a Széna térről, színesebb megoldások. A felújítással kapcsolatban gyakran szól az a panasz, hogy már megint fel lesz túrva egy tér. A felújítás ilyen! Nem lehet mit tenni, egy ideig kellemetlen, aztán utána nincs meló. 

Kívánok a felújítás során minél kevesebb zavart és szép végeredményt.

Fontos infók itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr647058703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása