Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Ezek történtek 2017-ben!

2017. december 28. - axeleda

Érdekes év volt 2017, mely tartalmazott élméyeket, egy várva várt fejlesztés kezdetét, egy politikai vita végét és számos újdonságot.

szorolap2.png

Forrás: m3felujitas.hu

Az olimpiai pályázat visszavonása

20160127_olimpia_latvanyterv.jpg

Forrás: Budapest Portál

Még 2017 telén részt vettem egy egész jó vitaesten, amiben a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról beszélgettek. Bár nem igazán közeledtek a vélemények, azért jó volt hallani ilyet.

Ami viszont a szomorúság ebben a dologban, az egyre nagyobb széthúzás. Egyik oldalon rendkívüli lehetőség, másik oldalon pénztemető és katasztrófa. Ha az egyik oldal azt mondja hogy nekünk mindenáron meg kell próbálni, hisz soha vissza nem térő ez az olimpiai lehetőség, mert még nem rendeztünk ilyet, a másik azt mondja, hogy jaj, mindent, csak ezt ne, hiszen minden energia abba fullad bele, nekik nem kell ez a kormányzati erőfitogtatás.

S eközben feledésbe merül egy érdekes és izgalmas lehetőség, ami ugyan valóban nem egyértelmű és tökéletesen végrehajtható lehetőség, sok kérdést tartogatott még a vége felé is, rengeteg terv készült rá.

2017 márciusára gyakorlatilag már menthetetlen volt a pályázat. Olyan sok vita és politikai balhé volt, ellenvélemény, hogy maga az Olimpiai Bizottság és a Főváros mondta ki, hogy visszalépnek.

A felújított orosz metrószerelvények forgalomba állítása a 3-mas metróvonalon

letoltes.jpg

Forrás: Youtube.com

Tavasztól már járnak a "Pandá"-nak becézett metrószerelvények. A külsejük egyes elemeit illetve a kocsiszekrényt, forgóvázat leszámítva teljesen újszerű járművek, csöndes modern hajtással, elektronikus kijelzőkkel.

Az elején akadtak gondok az ajtókkal, mostanában viszont szerencsére ritkák az ilyen meghibásodások. Egy-két pletyka terjeng a metrókról, hogy gyengébb az összeszerelés minősége.

Amit én észrevettem belőlük, hogy egészen szépek, világosak, az ajtók csöndesek, a futás is sokkal csendesebb. Én is észrevettem viszont egy-két dolgot, ami érdekes: a futás időnként kicsit durvább (talán a sín is közrejátszik), néha csikorognak, kicsit durván fékeznek, nyáron valóban kicsit fülledtebbek a kelleténél és az utastájékoztató kijelzők viszonylag kevés információt jelenítenek meg. Idővel szerintem lesznek kis korrekciók a szerelvényeken.

A vizes vb

vizilabda-arena-nezok.jpg

Forrás: vizipolo.hu

Az ország egyik legnagyobb sporteseménye volt idén nyáron. Megrendezték Magyarországon a Vizes világbajnokságot. Ehhez a XIII. kerület Vizafogó városrészében történtek a legnagyobb fejlesztések, hisz megépült a Duna Aréna. Emellett kiépült a Moszkva sétány, a Dagálysétány utca, megújult a Margitsziget. 

Sok élmény kísért ezen az eseményen. Egyfajta vigasz is volt ez az olimpiai pályázat "bukása" után.

Repülőtéri 100E busz

repteri-busz_kiskep.jpg

Forrás: BKK.hu

Új busz jár a belvárosba Ferihegyről, ami segíti a repülőről közlekedőket bejutni Budapest belvárosba.

Az elektronikus jegyrendszer kiépítésének megkezdése

bkk_rigo_04.jpg

Forrás: BKK.hu

A budapesti jegyrendszerrel kapcsolatban két dolog történt: egy jó dolog és egy kelemetlenebb próbálkozás.

Ami jó, hogy ősszel elkezdődtek kiépülni a BKK RIGO nevű elektronikus jegyrendszerének kapui, mely először tesztelés céljából kerültek ki. Utána jövő évtől fokozatosan folytatják a telepítést és az elektronikus jegyrendszer egyéb elemeinek, az informatikai rendszer, jegykezelők és az értékesítés kiépítését.

Ami ettől függetlenül történt nyáron, az a mobilon történő jegyvásárlás lehetővé tétele. Ez végül meghiúsult, mert tervezési hiányosságokat és komoly biztonsági réseket találtak a rendszerben.

A 3-mas metró felújításának megkezdése

img_3286.jpg

Fénykép: m3felujitas.hu

Sok éves novemberben megkezdődött a felújítás. Először Újpest-központtól a Dózsa György útig újítják fel az állomásokat, és a teljes szakaszon az alagutat.

A pótlás egészen rugalmasan működik, a buszoknak saját sáv épült, szép új autóbuszok segítik a közlekedést. Még buszpótló villamos is van 12M és 14M jelzéssel.

Ami érdekes számomra hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre képek a megújuló állomásokról. Talán nem is lesz olyan nagy meglepetés, hogy milyen külsővel épülnek majd!

Itt is sok vita van most is, hogy mi milyen lesz, mekkora hányad akadálymentesítéssel, és miért ezeket a felújított orosz szerelvényeket kaptuk.

Az 1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig

1esvillamos_03.jpg

Forrás: BKK.hu

Az 1-es villamos építése folytatódik az Etele térig, ezzel hamarosan befejeződik a dél-budai hosszabbítás.

A Szeged-Hódmezővásárhely Tram-train vasút építése

400px_szeged-hmvh_tramtrain.jpg

Forrás: iho.hu

Megkezdődött ennek az új vasúti rendszernek a kiépítése a két város részére.

Duna-Part projekt

letoltes_1.jpg

Forrás: Magyarország Kúl

Új városrészek építése kezdődött meg: a XI. kerületben az Infoparktól délre, a XIII. kerületben pedig a Göncz Árpád városközpontban.

Ami 2018-ban történik

Ezek a fejlesztések jöhetnek jövőre:

  • Folytatódik a 3-mas metró felújítása.
  • Az elektronikus jegyrendszer fokozatosan bevezetésre kerül.
  • Új villamosok és trolibuszok beszerzése kezdődik meg.
  • Befejeződik a felújított orosz metrók forgalomba állítása.
  • A Liget projekt különböző fejlesztései eddigre érnek be.
  • A budai Várban bizonyos fejlesztések folytatódnak és befejeződnek
  • Folyik a HÉV vonalak korszerűsítésének tervezése.
  • Az új budapesti híd tervezése megkezdődik.
  • Hamarosan indul a Duna-partok további fejlesztése.
  • A VIII. kerületben számos fejlesztés indul: a volt Gumigyár területén illetve az Északi Járműjavító egyes helyein.
  • Átadják az esztergomi vasútvonalat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3813529815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása