Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A Localok

2013. november 15. - axeleda

A szóló Volvo Localo buszok 2005-ben jelentek meg Budapest utcáin. Magyar gyártmányúak, Székesfehérvárott épültek Volvo alvázra.

_localo.jpg

Localo Újpest-központban.

Színük a klasszikus kék-szürke. Ránézésre kicsit ormótlannak, nagy darabnak tűnnek. Ún. alacsony belépésű kocsikról van szó, a harmadik ajtóhoz magasakat kell lépcsőzni, emiatt belvárosi vonalakon nem használják őket, ha nem muszáj - jobb nem átélni, mi lehet akkor... Az esélyegyenlőség követelményeinek viszont minimálisan megfelelnek, elől fel tudnak vele szállni babakocsival és kerekesszékkel.

DSCN5569.JPG

A Localo belseje.

Modern járművek. Van légkondícionáló , talán az egyik leghatékonyabb klíma ezekben a buszokban van! Létezik továbbá hangos és vizuális utastájékoztatás (kézi vezérlésű Vultron illetve most már automata FUTÁR is). Viszont nincs elektromos jeglyukasztó, csak klasszikus mechanikus! A kocsik járása csendes, a motorzaj elviselhető.

Viszont sehogyan sem mondható a Localo egy kifejezetten sikeres típusnak, olyan "úgy ahogy elmegy" érzése támad az embernek, mikor utazik vele. A külső is és a felső is vet fel kérdéseket. Elég csak körülnézni, kicsit figyelgetni. Néha gondok vannak az ajtókkal, hol beragadnak, hol nem csukódnak, hol erősen vágódnak! Volt már példa menetközben kinyíló ajtóra is! Az üléselrendezés szokatlannak hat, elől másfelesek a székek, de hátul így-úgy állnak: négyesével, hátul kakasülőben, kettő pedig szembe, keresztben.

A Localo buszok átfogó felújítását még nem kezdték el, még nem láttam újkék színűt belőlük. Állapotuk még nem csapnivaló, de nem is túl fényes!

Röviden összefoglalva, az utastér nem a járművek erőssége, de nézzük a jó oldalát: van modern utastájékoztatás, légkondi, a székek kényelmesek, és a jármű csendes. Ennyi már szinte teljes siker!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr825636076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása