Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Olimpiai vitaest a Párbeszéd Házában

2017. február 02. - axeleda

A budapesti olimpia egyre nagyobb üggyé válik. Sok róla a vita, így nem csoda, hogy vitaestet tartottak róla tegnap. A Párbeszéd Házában az Eötvös József csoport egy olimpia-párti sportközgazdászt illetve egy olimpia-szkeptikus Momentum Mozgalom-tagot hívott meg egy beszélgetésre.

14246162_dd53683caaf85e37e73b2fec22a746f9_wm.jpg

Forrás: Index

A vitaesten olyan sokat voltak, hogy nem fértek be a terembe. Szerencsére én le tudtam ülni, de már csak a leghátsó sorban.

Az első félóra a sportközgazdász Dénes Ferenc elemzésével kezdődött. Elmondta, hogy ő a neoklasszikus tanokban hisz. A PwC olimpiai tanulmányáról részletesen beszámolt, megemlítette, hogy több költségről is szó esik.

Egyrészt beruházási, másrészt szervezési költségek vannak. A beruházási költségek az olimpiától függetlenül állnak, a jelentős infrastruktúra fejlesztés amúgy is fontos. Ha a klasszikus közgazdaságtannal próbáljuk megközelíteni az olimpiai tervet, valószínűleg felgyülemlik veszteség, úgy 200 milliárd forint körül. De messzebb menve, és más modelleket nézve, az országimázs, a hasznosság szerepét figyelembe véve már sokkal jobban megérheti egy ekkora rendezvény. Fontos a cél, a társadalmi bizalom, az azonosulás és az átlátható végrehajtás. Közösségi érzést teremt ez az esemény.

A Momentum Mozgalom és a Noolimpia egyik képviselője, Hajnal Miklós azonban egyáltalán nem említett bíztató jeleket. Szerinte megkérdőjelezhető a tanulmány. Nem mehetne-e a pénz sokkal értelmesebb helyre, a magyar dolgozókhoz, esetleg a kutatás-fejlesztési szektorhoz - tette fel a kérdést. Sok hibát, hiányosságot megemlített, többek között jelenkori problémákra, a korrupcióra, a túl drága Úszó VB-re. Szerinte az olimpia nem feltétele a nemzeti büszkeségnek. Grandiózus ötlet az olimpia, grandiózusnak kell lennie, nem lehet kicsinyes, hiába az Agenda 2020. Kérdés, hogy bírja-e vajon a tervezett infrastruktúra az olimpiát, nincs-e alúltervezve? Feleslegesnek érezte még a manapság épülő focistadionokat mert kihasználatlanok és fölöslegesnek a jövőbeli ferihegyi gyorsvasutat.

Utána következtek a kérdések. Ezekkel kapcsolatban nem jegyeztem meg túl sokat, elég az hozzá, hogy volt egy-két igen szkeptikus kérdés, megjegyzés. Viszont egy vélemény nagyon tetszett: egy idősebb úr megjegyezte, szerinte fontos, hogy egy országnak legyenek megaprojektjei, különben nem lesznek álmai, vágyai. Ez az olimpia is egy ilyen megaprojekt. Nehéz, de meg kell próbálni.

Összességében, a vitából kiderült, hogy ez az olimpiai terv a jelenlegi állapotokat nézve tényleg hihetetlen ötletnek tűnhet, de leszámítva a sok igen borúlátó képet, igen jól profitálhat belőle az ország. Csak ne úgy álljunk hozzá, hogy biztosan "ellopják" a pénzt hozzá, biztosan korrupt lesz a teljes kivitelezés.

Teljes egyetértés nem született, nem is ez volt a cél szerintem. Elkezdődött egy "párbeszéd" féleség a témában. Szomorú azért, hogy a sajtó egyes elemei folyamatosan lehúzzák az egész olimpiai pályázatot, nemhogy támogatná. Eme lehúzás nélkül szerintem sokkal könnyebben azonosulhatnánk ezzel a nemes céllal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012177070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása