Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A “Három pont egyes”

2013. augusztus 07. - axeleda

Új témát indítok, a számítógépezés terén. Leginkább az általam ismert szoftverekről, operációs rendszerekről írok. Mivel informatikusnak tanulok pillanatnyilag, esik majd szó különféle programozási finomságokról, praktikákról is. Talán hardver is lesz benne, ez majd elválik.

clip_image002

A sort elsőként egy régi ismerőssel kezdem. Sokak számára egyet jelent a számítógépes találkozás kezdetével az 1992-ben megjelent Windows 3.1. Ez volt a Microsoft első világszerte elterjedt, igazán sikeres Windows rendszere, melyet már magyarra is lefordítottak. Ennek kicsit továbbfejlesztett, alapvető hálózatkezelési eszközökkel is felvértezett verziója volt a Windows 3.11, mely körülbelül két évvel később jelent meg. Igazából majdnem teljesen mindegy, melyikről írok, csak nekem ez utóbbi van meg és őt tudom most illusztrálni.

Ez a Windows verzió még nem igazi operációs rendszer. Egy egyszerű, parancssoros operációs rendszer, az ún. DOS segítségével fut, annak a grafikus, ablakos kiterjesztése. A DOS olyan, mint egy teljes képernyős parancssor. Mindent be kell gépelni, ha valamit akarunk művelni a géppel. A Windows sem indul el önmagától, csak úgy, ha beírjuk a "win" parancsot és leütjük az Entert.

Ekkor egy kis betöltés után, a mai verzióktól eltérően nem a Kezdőképernyő vagy az Asztal jelenik meg a Tálcával, hanem egy ablak, melynek neve: Programkezelő. Ebben kategóriákba sorolva vannak az előtelepített programok. Vannak itt is már Kellékek, Játékok, Rendszer programok.

Az alap programok már itt is megvannak: Jegyzettömb, Számológép. Itt is a Vezérlőpult segítségével lehet az alapvető beállításokat elvégezni, például a színösszeállítást megváltoztatni, a billentyűzetet, egeret beállítani, kezelőprogramokat telepíteni. Sajnos azonban van néhány alapbeállítás, amit nem a Vezérlőpult, hanem egy rendszer program, a Windows Telepítő (!) segítségével tudunk kezelni, pl. képernyőfelbontás, video driver. Tehát a felbontás váltás elég macerás, külön driverek telepítése szükséges. A Windows akkoriban floppy lemezeken jelent meg (volt már CD-s Windows is állítólag!), úgyhogy lehetett be-ki rakosgatni a lemezeket installálás közben. Főleg mikor a teljes rendszert telepítették, kb. 10 lemezt kellett akkor sorba be-ki tenni és a képernyő előtt várni-várni amíg folyik a telepítés, ha mi magunk akartuk feltelepíteni a Windowst. Ma már ezen nevetünk.

clip_image004

A színek beállítása

clip_image006

A Képernyő, Billentyűzet illetve az Egér drivert azonban már egy külön program segítségével lehetett beállítani!

Néhány kellék még erősen különbözik a ma megszokott programoktól. Az alap grafikus szövegszerkesztő itt nem a WordPad, hanem a Write és ".wri" formátumban menti a fájlokat. A Windows 3.1-ben jelentek meg a ma már teljesen természetes, méretezhető ún. TrueType betűtípusok. Néhány alap betűtípus eleve telepítve van: Arial, Courier New, Times New Roman, boldogan el lehetett velük élni egy darabig. Addig, a régebbi verziókban kellemetlen mellékhatásokat érhettünk el a csak képernyőn megjeleníthető, rögzített méretű betűtípusokkal, amik nem feltétlenül úgy jelentek meg nyomtatásban, mint képernyőn.

A rajzolóprogram nem a Paint, hanem a Paintbrush , és nekem személy szerint sokkal jobban tetszett, mint a későbbi. Jól lehet vele ide-oda festegetni. Lehet benne nagyítani-kicsinyíteni, dönteni, színeket invertálni. Mivel az akkori gépem elég lassúcska volt grafikailag, ezért mindig azt játszottam vele, hogy rajzolgattam magamnak kis labiritnust ecsettel, aztán fogtam a festékesedényt, és egy színnel valahol ráeresztettem a festéket. És vártam, ahogy szép lassan, itt-ott kifesti az egészet. Élvezet volt nézni, ahogy szépen folyik szét a szín!

clip_image008

A Write és a Paintbrush

Egy fontos alkalmazást kell még megemlíteni, a Filekezelőt. Ez a mai Windows Intéző régi megfelelője. Kis ikonok formájában jeleníti meg a fájlokat. Ezzel lehet fájlokat másolni, törölni, átnevezni, megjeleníteni, programokat indítani. Tud lemezt formázni is és szövegfájlokat kódolni. Képes hálózati meghajtók megjelenítésére is. Sőt, a 3.11-es verzió még e-mail mellékletben is tud fájlokat küldeni a belső e-mail program, a Mail segítségével. Akkoriban Internet Explorer még nem volt, de azt később kiadták erre a verzióra is.

clip_image010

A Filekezelő

Az DOS-ról tudni kell, hogy a fájlokat legfeljebb "8 karakter név + 3 karakter kiterjesztés" típusú nevekkel lehetett ellátni, úgyhogy rövidíteni és a betűkkel takarékoskodni kellett.

A játékok közül meg lehet említeni a ma már jól ismert Passziánszt, az Aknakeresőt illetve a Fekete Macska kártyajátékot, amelyik már hálózati, multiplayer támogatással is rendelkezik.

clip_image012

Fekete Macska

Még néhány program, ami már nem szerepel a mai Windowsokban: óra, fájl csomagoló, vágólap megjelenítő.

Már lehetett rá kapni Office programokat, volt rá Word, Excel, PowerPoint. Programnyelvek, mint Microsoft Visual C++, Visual Basic, Borland Pascal. Készült rá Photoshop is és számos ma már megszokott szoftver.

clip_image014

Word, Excel, PowerPoint!

Szerethető, egyszerű rendszer volt, de már akkor is bosszankodtak miatta: néha lassú volt, lefagyott, de úgy, hogy az egész gépet újra kellett indítani és nem lehetett az adott programot csak úgy kilőni. Nagy, grafikus játékok akkor még nem voltak, akkoriban a legtöbb játék még DOS-ra íródott.

Én a képeket egy ún. virtuális számítógépes környezetben készítettem, ami azt jelenti, hogy egy teljes számítógépet futtatok egyetlen ablakban, melyre fel van telepítve a DOS és a Windows.

Miközben retrózik az ember a gép fölött, úgy érzi, hogy néha elég lenne pont annyi tulajdonság, amennyi ebben a verzióban van.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605457530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása