Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

Új szignálok - Bartók Rádió

2013. augusztus 26. - axeleda

A Magyar Rádió március közepén bevezetett új hangzó arculatáról igazából már írtam. Most rádiókra bontva és illusztrálva kicsit mélyebben ismét bemutatom őket.

Direkt nem a Kossuth Rádióval kezdem! Most elsőként az egyik személyes kedvencem az arculat közül, a Bartók Rádió következik.

bartok_radio.png

 

Ez egy komoly hangvételű komolyzenei rádióadó. Klasszikus, jazz-, illetve népzenét sugároz legfőképp. Élő koncertek is hallhatók a kínálatában. Még most is az első számú klasszikus zenei rádiónak számít és sokáig az egyetlen volt a kínálatban. Most már van egy magánrádió is, némileg hasonló tematikával de könnyebb hangvétellel, a Klasszik Rádió.

A zenék kizárólagos jogtulajdonosa az MTVA, én csak ismertető jelleggel gyűjtöttem össze a felvételeket!

Az adó komoly hangulatát az új arculatban a vonósok adják. A Rádió Szimfonikus Zenekara játszik. Ennél jobbat ki sem találhattak volna, mármint hogy a Rádió saját zenekara játszik a saját komolyzenei rádiójában!

Az éjszakai sávban azonban nem vonósok vannak, hanem csemballó. Gondoltak az éjszakázókra és bensőségesebb hangzású hangszert választottak nekik.

Némely műsornak azonban egyedi szignálja van. Például a népzenei műsornál tekerőlant van vagy a jazz műsor elején blues hatású muzsika. Ilyet sajnos nem gyűjtöttem ki.

Az új arculat dallamvilága viszonylag modern, de igazából semmit sem lehet érezni, ügyesen átültették őket a régi környezetbe. Megtalálhatók benne azért nagyon árnyaltan klasszikus, népzenei, pentaton motívumok is.

A csatornákon sorba haladva észrevehetjük a rendszerűséget a különféle alapvető műsorblokkok (hírek, reklám, ajánló) között a dallamvilágot tekintve, bár ez néhol elég laza.

A tévés arculat hasonló dallamú szignálokat használ. A Bartók Rádió arculatához nagyon hasonlít a Duna World TV hangzó világa: ott is vonósok szólnak.

Ez a cikksorozat nem sorba megy. A sort a Dankó Rádióval folytatom legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755469804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása