Közlekedés, városok, közterületek

A Városi Szemlélő

A Városi Szemlélő

A Ferenciek tere autó-aluljáró nélkül!

2014. február 02. - axeleda

Január 28-án átadták a megújított Ferenciek terét. Eltűnt a hetvenes évek óta a teret jellemző autó-aluljáró, megújult a tér arculata, burkolata. Utcabútorokat helyeztek el.

DSC_0333.JPG

A hármas metróhoz az akadálymentesség jegyében liftet szereltek fel. Még épül, de szintén megváltozik az aluljáró is.

DSC_0327.JPGAz aluljáró is már alakul.

Mindezen projektek a Belváros Főutcája c. program második ütemeként lettek megvalósítva. Az első üteme többek között egy újrakövezett, több utcából álló útszakaszt adott az V. kerületnek. Most már ez a tér is kapott a fővárosban egy élvezhető, tiszta arculatot.

DSC_0328.JPGLift is lesz az esélyegyenlőség jegyében.

Sajnos azért van egy nagy probléma a környékkel, amin ez a tér önmagában még nem tud nagyon segíteni. Itt van a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca tengely. Ezen még ma is országutakra jellemző autózuhatag van, füsttel, zajjal, ami enyhén fogalmazva is élhetetlen.

DSC_0321.JPGA buszok még oldalt haladnak és a kocsizuhatag sem szűnt meg.

Tervezik, hogy az autóbuszokat a középső sávokba terelik, ez még nem történt meg. Nagy távlati tervekben szerepel itt a Rákóczi úti villamos megépítése, pontosabban visszaépítése, de ez még elég messze van. Ez utóbbi lenne az igazi megoldás, mert így a villamos alapból kisajátítana magának legalább egy sávnyi területet. Nagy számban fogynának az útról a kocsik, és talán ismét beindulna az élet, boltokkal, sétáló turistákkal. De hol van az még....

DSC_0338.JPGA legfontosabb momentum a térről: volt, nincs autó-aluljáró!

Egyelőre kis változás a négyes metró beindulásával várható, amikor is - sajnos nem elég jó arányban - de átveszi az új földalatti járat a 7-es buszcsalád szerepét legalábbis a Kelenföldi Pályaudvar és a Keleti Pályaudvar közt. Ez is hoz egy kis számú javulást. De nem is a buszokkal van itt baj, hanem inkább a "tranzit" forgalommal.

DSC_0348.JPGKukucs Négyes metró! A Baross téren, ami szintén megújul, még javában folyik a munka.

Azért jó látni, hogy a környékbeli terek, utcák megújulnak, mert ezek is jelentenek valamit.

A fotókért köszönet Béni Csabának!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulsoszemlelo.blog.hu/api/trackback/id/tr795794648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása